Gyermekkönyvek nemzetközi napja

Április 2. a gyermekkönyvek nemzetközi napja. Ennek kapcsán kollégámmal beszélgetve több olyan könyvet is szóba hoztunk, amelyek biztos nem csak nekünk hanem számos generációnak is meghatározó gyermekélménye volt.
Az pedig jó, ha vannak ilyen, egy életre a szívünkbe zárt történetek, mesék, hiszen a gyermekkori olvasmányélmények határozzák meg, hogy később sokat, vagy kevésbé sokat olvasunk.
Ezért is lényeges, hogy 1967 óta, április 2., Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapja a gyermekkönyvek nemzetközi nap, amelyen arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy már egész fiatal korban fontos a könyvek és az olvasás szeretetének kialakulása.
Andersen mellett egy másik nagy meseíró, Csukás István is ezen a napon született, akinek olyan figurák megalkotását köszönhetjük, mint Süsü, Pom Pom, Mirr-Murr, vagy a nagy Ho-Ho-Horgász.
A szebbnél szebb, és egyben tanulságos, tanító mesék tárháza szerencsére nagyon gazdag a magyar irodalomban, ráadásul az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt hazánkban a kiadott gyermek és ifjúsági könyvek száma.